top of page

Proč se starat o svou psychiku? 7 dobrých důvodů!

V dnešní době už (naštěstí!) není takové tabu mluvit o duševním zdraví. Lidé si postupně uvědomují, že stejně tak, jako jdou trénovat své svaly do fitka, je pro spokojený život důležité i to, jak se cítí a jak a o čem přemýšlí. Principy psychohygieny jsou v podstatě snadné a jasné - jak moc je ale skutečně uplatňujeme v každodenním životě?


Vědět, co mám a nemám dělat je fajn. Je to základ. Všichni tak nějak tušíme, že kouření není úplně zdravé a může nám i dost škodit, a že naopak taková delší procházka nám může pomoct jak s myslí, tak tělesně.

To vědění samo o sobě ale ještě zdaleka nestačí - musíme také konat a uvádět tak v život všechny chytré poučky, tipy a triky.

A proč vůbec věnovat čas, energii, pozornost a úsilí naší psychice?


1. Je to zdravé. Ano, péče o duši a mysl je součástí komplexní starostlivosti o sebe, abych se měl/a v životě dobře. Oddělovat tělo a mysl zkrátka nejde - je to propojený systém. Ošidíte jednu část a odnese to i ta druhá.


2. Je to potřebné! Abychom dobře fungovali v ostatních oblastech života (v práci, ve vztazích). Navíc platí, že nejdřív musíte být ok vy, potom až můžete pohádat druhým - dětem, rodičům, přátelům, klientům.


3. Vyplatí se to! Výsledky péče o svou mysl a duši jsou cítitelné. Odrazí se na tom, jak myslíte, jak se celkově máte, jak zvládáte náročnější období, která v životě chodí.

Rozhodně budete moci pozorovat výsledky před a po tom, co jste začali více myslet i na svou mysl.

4. Prevence je nej! Můžete tak totiž předejít mnoha (i hůře řešitelným) problémům a nebude se vám tolik témat kupit a hromadit. Problémy je lepší minimalizovat, co to jde, než je nechat růst do obludných rozměrů. Někdy může být potom až pozdě...


5. Může to být zábava! Záleží, jaké si to uděláte. Když k péči o psychiku budete přistupovat s odporem, nebude to příjemný proces. Když budete hledat a zkoušet jednotlivé techniky, které vám vyhovují, můžete si z toho udělat hru. Stanovte si i nějaké cíle, čeho byste rádi dosáhli a pozorujte postupně ovoce své práce.


6. Spoustu se toho o sobě dozvíte! Je to vlastně taková cesta sebepoznání. Pomůže vám si uvědomit, co chcete a potřebujete, a co naopak není pro vás. Může vám také odkrýt, v čem máte ještě mezery nebo v čem si už vedete skvěle! Obě zjištění vám prospějí.


7. Psychosomatika hovoří jasně! Když se nestaráme o své pocity a potřeby, neumíme pracovat s emocemi, hlava volá o pomoc a signalizuje nám naplno, že máme zbrzdit nebo něco změnit. Bohužel už je to skrze nemocné tělo (bolesti hlavy, žaludeční problémy, nespavost...).

 

Stručně a jasně: nečekejte, až bude hůř. Zkuste řešit své problémy, které máme všichni, včas. Není ostuda si říct o pomoc. Je to přirozené a žádoucí. Já to naopak vnímám jako super-schopnost! Máte ji? :)


115 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page