top of page

Proč nejsem obecný, ale úzce zaměřený psycholog?

Někdy se setkávám s míněním, že psycholog = někdo, kdo má na vše odpověď či radu a musí reagovat na jakýkoli problém, s nímž za ním člověk přijde. Ano, existují odborníci v této profesi, kteří se zabývají širšími tématy či více oblastmi zároveň. Do psychologických poraden většinou může přijít člověk takzvaně "z ulice" opravdu téměř s čímkoli od nevěry po strach ze zelené barvy. Já jsem si však zvolila svou specializaci. Proč a v čem je to super?


Stává se, že mi občas přijde mail s nějakým dotazem mimo mou specializaci. Samozřejmě v takovém případě člověka neodbydu jen proto, že s tím konkrétním tématem nepracuji přímo já, ale nasměruji ho na kolegy a kolegyně, kteří s ním mají vícero zkušeností a budou mu umět lépe pomoci. Stejně tak naopak oni posílají dospělé děti z nefunkčních rodin ke mně, protože vědí, že se tímto tématem již delší dobu zabývám.


Klientela se specifickými problémy

Dospělé dítě alkoholika potřebuje nejen terapeuta, ale ideálně i někoho, kdo pochopí, o čem je řeč. Každá skupina lidí, která řeší podobný problém (například lidé s rakovinou či schizofrenií), potřebuje odborníky, kteří se orientují v tom, co právě je nejvíce pálí, co každý den zažívají a řeší.


Od klientů často slýchám, že je fakt super, jak mi nemusejí dopodrobna vykládat všechny aspekty a detaily, protože se na ně i tak sama již doptávám. Vím totiž zhruba, čím asi procházejí...

Jdu do větší hloubky

Tím, že svou pozornost v literatuře, odborných studiích, ve své praxi s klienty a v neposlední řadě při osobním rozvoji upínám víceméně k tématu dospělých dětí z nefunkčních rodin, sbírám zkušenosti a prohlubuji své dovednosti. To, že se profiluji určitým směrem, mi ve finále usnadní každodenní práci s klienty.


Čím lépe se v tématu cítím já, tím komfortněji se mnou bude i klientovi.

Raději tedy než povrchněji zodpovědět zhruba každý dotaz, kdy si třeba ani nejsem moc jista, zda o tom tématu dost vím, chci se věnovat něčemu "pořádně".



Jedno téma - mnoho tváří

Často se mě lidé ptají, jestli už nemám dost toho jednoho tématu, se kterým lidé chodí pořád dokola. Odpovídám, že každý člověk z dysfunkční rodiny zažil něco trošičku jiného, jinak to snáší a potřebuje vyvážit v terapii jinou oblast (vztahy, sebevědomí, životní smysl a naplnění, psychosomatické obtíže...). Čili má práce (byť v rámci jednoho tématu) je i tak velmi různorodá a zajímavá. Téma DDA se navíc prolíná komplexně s jinými tématy (s alkoholismem, závislostmi různého druhu, s prací na sobě, se sny apod.)


Co klient, to jiný pohled na svět v blízkosti alkoholika. Vždy je to tedy pro mě obohacení a přínos.


Nebojte se tedy investovat čas a energii do hledání nikoli jakéhokoli terapeuta a psychologa, který zrovna bere nové klienty (i když vím, že situace může někdy spěchat), ale vyplatí se ale hledat především člověka, který ideálně kombinuje lidskost, profesionalitu a orientuje se konkrétně ve Vašem problému. Pro obě strany tak proces poradenství či terapie půjde mnohem lépe a přirozeněji!


Přeji Vám, abyste našli (brzy) někoho, kdo Vám co nejvíce porozumí a komu budete moci bez obav svěřovat své nejniternější pocity. Naladění se na stejnou vlnu je v procesu terapie nesmírně důležité!


Pavlína

261 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page