top of page
Obrázek autoraPhDr. Pavlína Doležalová

Online terapie: co nabízí a je vhodná i pro mě?

Možná váháte, co si myslet o formě terapie či poradenství, která probíhá přes počítač/telefon. Nebude to příliš neosobní? Co když mi spadne internetové připojení? V čem je to jiné oproti klasice? Všechny takové otázky jsou zcela přirozené. Pojďme se na ně podívat trochu blíže.


Já osobně pracuji online moc ráda, protože to má pro klienty (i pro mě) plno kladů. Průběh celého sezení je podobný, jako při osobním setkání v terapeutovně - představím se, nastíním, co se bude dít, pak má klient prostor pro své otázky a potom už přecházíme k příběhu, s nímž klient přichází, a kterému já soustředěně naslouchám. Na konci si vše shrneme, domluvíme se, co a jak dál a klient odchází s dobrovolnými "domácími úkoly" nebo s akčními kroky, které mají za úkol ho v jeho tématu posunout.


Při online formě je důležité (a to pro obě strany!) si zajistit pro sebe čas a prostor, kdy vás nikdo nebude rušit. Odstínit okolní ruchy hodně pomohou např. obyčejná sluchátka. Ohledně závazku mlčenlivosti, tedy toho, že informace, které mi klient v průběhu sezení sdělí, nepůjdou nikam dál, ale zůstanou mezi námi (vyjma trestných činů, kdy mám ohlašovací povinnost) je samozřejmostí a online forma na tom nic nemění. Jaké jsou výhody online konzultací?

  • můžete zůstat anonymní (bez kamery nebo v chatu pod přezdívkou)

  • konzultujete z pohodlí domova nebo z místa, kde si můžete pro sebe zajistit soukromí

  • nemusíte nikam jezdit/chodit, když jste unavení/nemocní

  • výhodná forma u některých komplikací a poruch (např. při sociální fobii)

  • můžete volat odkudkoli: ze zahraničí nebo během procházky v lese

  • pandemická opatření a zákazy nepřeruší terapeutickou spolupráci

  • dostupnost služby (např. pro tělesně handicapované)


...a skvělé je, že efekt online konzultací je zcela srovnatelný se sezeními tváří v tvář! :)

Samozřejmě je nesmysl zastírat, že má tato forma i své zápory. Ano, je to trošku jiná práce, než setkání tváří v tvář. Například internet může padat, obraz i zvuk se mohou zasekávat, nicméně pro mě je vždy důležité si s klienty hned na začátku ujasnit, co v takové situaci dělat. Že na sebe počkáme, dáme si znamení, že se teď neslyšíme, větu si zopakujeme, napíšeme si zprávu, restartujeme počítač apod. Jsou to momenty, které lze řešit.


Je to spíše o tom, co sedí zrovna konkrétně vám. Není lepší cesty, než si vyzkoušet obě varianty a moci se potom kompetentně rozhodnout, co vám vyhovuje více.

Nebojte se využít možnost konzultování na dálku, která probíhá formou telefonního nebo video hovoru přes Skype, Whatsapp nebo Zoom. Pro ty z vás, kteří raději píší než mluví, je tu zabezpečený Signal chat. Můžete si vše lépe rozmyslet, nebo to ze sebe naopak všechno vypsat. Ke svým myšlenkám se také navíc můžete kdykoli vrátit.


Jak to máte s online terapií vy?




Další informace k tématu najdete například zde:


Zbyněk Vybíral, Petra Vondráčková (2012). Co vyplývá z výzkumů účinnosti online psychoterapie?. Československá psychologie, 56(6), 545-557.

120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page