top of page

Životní dary - jak s nimi zacházíte?

Dnes mě během mého každodenního cvičení napadlo, že každý jsme od života, Boha, vyšší moci či přírody, jak kdo chcete, dostali určité dary - a to rozhodně ne jen tak samozřejmé! Životní. S tím bylo také člověku dáno právo a svoboda naložit s nimi dle vlastní libovůle. Jak se ke svým darům chováte? Kolik času, lásky a sebe jim opravdu a naplno věnujete? 🎈🎀


Dar může být požehnáním nebo také prokletím. Záleží, jak k němu přistupujete, zda s láskou a hravě nebo jako k povinnosti a zátěži.


S darem jde ruku v ruce i velká zodpovědnost, práce, pot a slzy. Je zapotřebí námahy, abychom o ně mohli dobře pečovat, udržovat je, rozvíjet a pěstovat z nich to nejlepší. Ale stojí to rozhodně za to - co myslíte? Já to koneckonců vnímám jako poslání, smysl a náplň lidského života.


🎁 Dar těla

Abychom se o něj starali, živili ho, šatili a procvičovali. Protože bez toho nebude hezké, zdravé ani silné, odolné a fit. Když o něj ale budeme pečovat, odmění nás. Trávíme v něm celý svůj život, kamkoli jdeme, nese nás, každý nádech a výdech je životadárný...Bez těla bychom nebyli nic. Proto se k němu nechovejme jako k prázdné schránce, kterou jen tak vláčíme - vždyť jeho "náplní" jsme my sami!!!


🎁 Dar mysli

Když tento dar neumíme využívat správně, tedy pro dosahování cílů či efektivní řešení problémů, nastane tzv. overthinking - přeložila bych to jako "přespřílišné přemýšlení". Zkrátka budete mít zabetonovanou bolavou hlavu a nic moc užitečného z toho. Při správném "používání" však může vaše mysl generovat skvělé nápady, pozitivní myšlenky a originální cesty, jak z nesnází ven. Je ale také třeba o ní pečovat - dopřávat si každodenní psychohygienu, jednou týdně terapii a jednou měsíčně kompletní vyčištění, detox a restart (ideálně).


🎁 Dar dětí

Učme je a učme se od nich. Jsou živoucími zázraky, naší budoucností. Můžeme si vzájemně hodně předat. Co si budeme - je jasné, že do nich hodně investujeme, stojí nás to leckdy velmi mnoho sil a energie, financí a nervů. Ale výsledky se časem vrátí - i s úroky. Dělejme maximum toho, co můžeme, předávejme to, co umíme a máme. S láskou, přijetím a jasně danými pravidly.


🎁 Dar nás samotných

Aneb fenomén s názvem Sebeláska. Úcta k sobě samému, respekt k vlastním slabším stránkám a obdiv k přednostem. Bezpodmínečné přijetí, tolik podceňované, přitom tak moc zásadní. Sebepoznání našeho skutečného - toho pravého, vnitřního, čistého. Vědět, kdo a kým jsem, znát se. Bez přetvářek, společenských masek a lží. Pečujme o sebe v celé své komplexnosti, složitosti a nedokonalosti právě tak, jak potřebujeme.


Nikdo jiný vám nedá lásku takovým způsobem a stylem, jaký přesně potřebujete, než právě vy sami!

Pamatujte na to, že všechny dary také jednou budeme muset vrátit, až přijde ten čas...


...ale do té doby - jak si je budete užívat? 🙏

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page