top of page

💌PORADNA: Radek (17) - rozvod rodičů

Příběhy reálných lidí, kteří možná řeší podobné problémy, jako vy!


V této nové sekci odpovídám na dotazy, které mi posíláte. Uvedení klienti souhlasili se zveřejněním v anonymní formě - nechávám pouze jméno, věk či povolání/lokalitu. Odpovědi jsou stručnějšího rázu vzhledem k omezené formě blogu.


Dobrý den,


mám problém. Je mi sedmnáct let a potřeboval bych se vyrovnat s rozchodem svých rodičů. Jsou spolu už hodně dlouho, asi devatenáct a půl let, a před týdnem mi oznámili, že se rozvádí, že je konec. Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat, ani jsem nejdřív nemohl pochopit, co mi říkají. Začal jsem brečet, za což se ještě navíc stydím. Prostě jsem to nezvládl, bylo toho na mě moc. Řešil jsem do toho ještě maturitu ve škole, takže jsem byl dost unavený. Nevím, asi bych se potřeboval vyspat a nabrat sílu. Můžu být tak rozhozený i z nevyspání? Rodiče se nějakou dobu již nebavili tolik, jako dřív. Nenapadlo mě ale, že by to znamenalo, že se rozchází. Například se vůbec nehádali. Přemýšlím, co se mohlo stát, ani jeden o tom se mnou nechce mluvit. Samozřejmě mě napadlo, že je to nějak mnou, kvůli mně. Dobře se učím, dělám přijímačky na vejšku, tak nevím, čím by to mohlo být. Hodně se kvůli tomu trápím, špatně spím. Chtěl bych jim pomoct.


Radek, 17 let, student



Milý Radku,


oceňuji tvou odvahu svěřit se s problémem, který tě trápí. Určitě je dobře, že pláčeš – slzy jsou očistné a patří k emoci smutku a dalším pocitům, jako je třeba bezmoc nebo šok – i když to není vždy příjemné. Takové to heslo, že „chlapi nebrečí“, je z mého pohledu absurdní a naprosto neplatné. Nemáš se tedy určitě za co stydět. Ptáš se, zda únava mohla zhoršit prožívání toho, co ses dozvěděl. Určitě si myslím, že to mohlo mít vliv, konkrétně jsi mohl být třeba více citlivý, protože jsi nebyl řádně odpočatý. Je jasné, že je tělo i mysl méně odpočinuté a tedy méně silné a připravené zvládat zátěžové situace. Možná už se ti to někdy stalo, že se ti něco řešilo hůř, když jsi byl ve stresu nebo nevyspalý.


Z toho co píšeš si myslím, že by sis opravdu potřeboval více odpočinout. Je také přirozené, že tě napadne, že by to mohlo být tebou a je mi líto, že o důvodech rozchodu s tebou rodiče nemluví. Pravý důvod ukončení svého vztahu znají jenom oni. Nicméně si myslím, že to vůbec nemusí souviset s tebou, ani s tím, že bys byl nějaký „špatný“ syn nebo se dost nesnažil. Nemyslím si tedy, že bys měl důvod mít jakékoli pocity viny. Naopak si myslím, že by sis rozhodně zasloužil vědět, co se děje a co bude dál. Možná rodiče potřebují ještě nějaký čas, aby si sami srovnali, jak ti o celé situaci říct více. Určitě i ty sám budeš potřebovat nějaký čas, abys mohl zpracovat tuto životní změnu. Přeci jenom se mění určitým způsobem struktura rodiny, na kterou jsi doteď byl zvyklý. Neznamená to ale, že tě tví rodiče již nemají rádi. Pokud bys měl zájem o to, aby s tebou celou situaci více probral někdo „zvenčí“, můžeš zkusit telefonickou pomoc např. v podobě Linky bezpečí, která je anonymní a bezplatná. Volá na ní mnoho dětí a dospívajících, kteří se ocitli v podobné situaci jako ty.


Přeji ti klidnější spánek a aby tvá situace byla co nejdříve snesitelnější.



Napište mi svůj dotaz i vy! Třeba pomůže někomu dalšímu!

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page