top of page

💌PORADNA: Miloslav (32) - špatná zkušenost s psychologem

Příběhy reálných lidí, kteří možná řeší podobné problémy, jako vy!

V této nové sekci odpovídám na dotazy, které mi posíláte. Uvedení klienti souhlasili se zveřejněním v anonymní formě - nechávám pouze jméno, věk či povolání/lokalitu. Odpovědi jsou stručnějšího rázu vzhledem k omezené formě blogu.



Dobrý den,


je to hodně zvláštní téma, ale zajímal by mě Váš názor. Píši ohledně dost špatné zkušenosti právě s psychologickou pomocí, která mi vzala naději, že existuje pro mě vůbec nějaká pomoc. Abych popsal svou situaci: měl jsem problém s přítelkyní, řešili jsme tehdy, zda se rozejít či ne. Hodně jsem na ní tenkrát žárlil. Vím, že to nebylo správné, ale potřebovala jsem si o tom s někým promluvit. Našel jsem si tedy psycholožku na pojišťovnu. Čekal jsem na termín sezení asi 3 měsíce. Když jsem tam došel, konečně, byl jsem v šoku. Byla to hrozně nepříjemná paní, a to jsem ještě slušný. Ani se na mě nepodívala, čekal jsem, co bude. Pak řekla, že si mám sednout, protočila oči a dodala, co tedy mi je, s čim přicházím. Neměl jsem už vůbec chuť cokoli řešit, hned jsem cítil strašnou nedůvěru. Mlčel jsem a myslel jsem, že to ticho asi nikdy neskončí. Pak vyhrkla, že teda na to nemáme celý den, jestli tedy jí řeknu, co mám za problém. Fakt jsem vůbec nevěděl, co říct, byla to moje první návštěva u psychologa a dlouho jsem se k ní odhodlával. Strašně mě to zaskočilo, takže jsem jen řekl pardon a odešel jsem. Dodnes nevím, zda to bylo mnou nebo to takhle normálně probíhá a jen jsem to nečekal. S přítelkyní jsme krizi naštěstí překonali, ale kdyby cokoli do budoucna, nevím, co bych dělal. Určitě bych už nechtěl k žádnému psychologovi jít. Jaký na to máte názor? Děkuji.


Miloslav, 32 let



Milý Miloslave,

sama jsem úplně zaskočená tím, co píšete. To tedy musela být opravdu hodně nepříjemná zkušenost. Sama bych se cítila asi dost zaskočená a možná i trochu nepatřičně, co tu dělám. Myslím, že je fajn, že jste odešel a vyřešil tak situaci, ve které Vám bylo nepříjemně, kde jste cítil napětí a tlak. Upřímně Vám nedokážu říct, čím přesně bylo jednání kolegyně způsobeno. U popisované situace jsem fyzicky přítomna nebyla, nicméně mě napadá plno důvodů. Například mohla mít paní psycholožka špatný den, přeci jen i odborníci jsou pouze lidé.


Nicméně to neomlouvá, z mého pohledu, nepříliš profesionální jednání – bylo by lepší, kdyby sezení například posunula. Umím si představit, že jste byl vyděšený, navíc jste na sezení čekal nějakou dobu. Bohužel k psychologům, které hradí pojišťovna, jsou objednací doby delší, někdy i v rámci 3 – 5 měsíců. I přes takto negativní zkušenost bych Vám moc přála, abyste mohl zažít i přínos terapie, abyste pocítil podporu někoho neutrálního, kdo věří ve Váš potenciál a kdo s Vámi probere jakákoli témata a pocity, které máte. Určitě máte právo na to si říci o pomoc, když cítíte, že je toho na Vás moc nebo nevíte, jak vzniklou situaci řešit. Také se někdy může stát, že si terapeut s klientem prostě nesednou po lidské stránce – zde nelze jinak, než hledat pro sebe toho pravého psychologa či psycholožku, k němuž budu mít důvěru. Napadá mě, že byste se mohl zkusit obrátit i na některého psychologa či terapeuta se soukromou praxí – bude Vás to stát nějaké peníze, ale pravděpodobně se dočkáte pomoci dříve a mohla by to pro Vás být i jedna z „korektivních“ (neboli nápravných) zkušeností, jak říkáme v psychologii.


Přeji Vám tedy, abyste dokázal překonat tuto náročnou zkušenost a aby Vám případné příští sezení, na kterém mimo jiné můžete mluvit určitě i o tomto tématu, bylo pro Vás naplňující a přínosné.



Napište mi svůj dotaz i vy! Třeba pomůže někomu dalšímu!


59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page