top of page

Jsme jako horolezci - snažíme se dobít vrchol!

Aktualizováno: 13. 3. 2021

Každý máme svůj sen, cíl nebo alespoň představu o tom, kam chceme dojít, kde nebo jací chceme být. Někdy může být opravdu náročné a vysilující si za tím také jít a nevzdat to již v průběhu. Zvláště, když energie dochází, motivace kolísá a únava nás přemáhá...


Málokdo je hrdým majitelem betonově silné vůle. Je úplně přirozené a lidské, že máme omezené zdroje síly a vytrvalosti. Ta se dá různě posilovat a živit, nebo také nechat chřadnout.

Když jdete lézt na skálu, určitě je dobré mít s sebou pevné lano chránící Vás proti pádu a zranění či případné smrti.

Nebo mít někoho spolehlivého, kdo Vás jistí zespoda a může Vám i poradit, kam dát ruku, kam nohu, kde máte záchytný bod, když sami nevíte a cítíte se zmateni a pod tlakem. Tím Vám takový pomocník může vrátit stabilitu, a Vy se můžete dále plně soustředit na samotné lezení. Sami se hodně nadřete, i když není nemožné dosáhnout vrcholu výlučně vlastními silami. Proč to ale neudělat efektivně a příjemně?


Hodně záleží i na typu skály, tedy Vašeho cíle a směru, který jste si vytyčili. Pokud máte pocit, že přešlapujete bezradně na místě, máte zásek a nemůžete se hnout dál nebo váháte, zda cesta, po které jdete a do které investujete je skutečně ta nejlepší pro Vás, bude se Vám hodit parťák, s nímž můžete celý průběh konzultovat. Parťák, který má nadhled a nenechá Vás se utopit či slítnout po hlavě rovnou do propasti bezmoci a zklamání.

A proč to všechno? No, protože ten pocit, kdy jste sice zpocení a možná Vás trochu táhnou svaly, máte odřené ruce a žízeň, ale stojíte nad svým úsilím, pachtěním, úplně nahoře, v záři svého cíle...kdy Vás ohřívá Slunce úspěchu a úlevy, že si nyní již konečně můžete dopřát zaslouženou pauzu jako odměnu za svůj výkon...To prostě stojí za to.


Někdy to při plavbě životem zkrátka nejsou úplně klidné vody, ale řádné vlny. A je super umět na nich surfovat spíše než se topit a lapat po dechu. Takže se řádně nadechněte a zkroťte tsunami stresu a pochybností zábavnou jízdou!



26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page